Древните римляни много обичали настолните игри. Някои такива игри дошли при

...
Древните римляни много обичали настолните игри. Някои такива игри дошли при
Коментари Харесай

В предвикингова Норвегия играели римски игри

Древните римляни доста обичали настолните игри. Някои такива игри дошли при тях от гърците, други от Изтока, а трети те измислили сами. Една от най-популярните била „ играта на наемници “ или latrunculi (ludus latrunculorum), кръстоска сред шах, шашки и табла, с доста правила и вариации.  Играта била сложна, въобще не евтина и играчите трябвало да имат умения за тактическо и стратегическо мислене.

Норвежки археолози са създали изобретение, което предлага нов взор върху игрите и заниманията от Желязната ера. Те са намерили доказателства за настолна игра, моделирана по популярното римско развлечение, която оказва помощ на специалистите да схванат по-добре историята на Норвегия преди възхода на викингите, оповестява изданието Ancient Origins. Тя е била открита в погребална могила от ранната желязна епоха в западна Норвегия покрай античния морски път Нордвеген - „ северен път “ (откъдето евентуално идва и името на страната).

Важната находка е направена от учени от университета в Берген в място, наречено Итре Фосе, в съседство с фиорда Алверстраумен в западна Норвегия. Те попаднали на останките от игра от желязната ера в каменна гробна могила - кръгла структура покрита с камъни, с диаметър около 8 метра и височина 0.5 м.  Находката включва общо 19 отделни части, в това число удължени зарчета, които наподобяват повече на принадлежности за писане, в сравнение с дребните кубчета, които използваме през днешния ден. 

Археолозите рядко се натъкват на толкова пълни комплекти (за страдание, даже и при тази находка липсва самото игрално поле), само че те съвсем несъмнено могат да обяснят по какъв начин римската игра се е озовала в далечна Скандинавия. Откритите  в гробищната могила чипове и зарове най-вероятно са принадлежали на аристократ. Това се удостоверява и от намерените наблизо керамика, бронзова игла, изгоряло стъкло и костни произведения - все луксозни артикули по това време.

 „ Това са предмети, които свидетелстват за близки контакти с Римската империя, където са обичали настолни игри “, обяснява Мортен Рамстад, историк от Университетския музей в Берген. „ Хората, които са играли такива игри, са принадлежали съм локалната аристокрация или висшата класа.  Играта свидетелства, че са разполагали със средства, свободно време и са имали стратегическо мислене “.

Според учените, останките от играта датират от IV век.  Те могат да оказват помощ на специалистите да схванат равнището на търговията и културните контакти сред римляните и жителите на предвикинговата Скандинавия.  Те са и знак, че Норвегия от желязната ера не е била изоливана от останалата част на Европа и е представлявана част от международните търговски мрежи.  

Откриването на настолната игра от Желязната епоха ще помогне на откривателите да схванат норвежкото предвикингово общество -  естеството на свободното им време, а също и публичните връзки. Още на този етап може да заключи, че  преди 2000 години стратегическото мислене и военните умения са вълнували местната аристокрацията, а елитът е бил отворен за външни културни въздействия. 

Предстои останките от играта да бъдат реставрирани от експертите и изложени в музей.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР